Tuesday, November 30, 2010

Mari belajar Bahasa Arab..

..ASSALAMUALAIKUM..

hehe..hari ana nak mahu jadi usatzah bahasa arab sekejap..bukan apa..tadi  geledah punya geledah buku-buku dekat rak buku ni..ternampak pula buku teks bahasa arab form 4 and form 5..eh2,terasa rindu dengan bahasa arab..tapi sekarang tidak belajar lagi..ingat lagi dulu time sekolah rendah..study bahasa arab yang mudah..abu,ummi,akhi,syajjaratun(pokok),saiyaratun(kereta)..naik form 1-3...belajar pula bahasa arab komunikasi..memang seronok lagi-lagi bila exam dapat A kan..naik form 4-5 belajar pula bahasa arab tinggi..wah2...lagi best..lagi menarik..dan lagi susah..tapi memang seronok..ada pula kena buat esei..jadinya vocub bahasa arab kena banyak lah nye..kalau tak memang tercanak-canaklah fikir apa nak tulis..sebab perkataan yang tahu limit sangat.

jadi perbanyakkan kosa kata bahasa arab ye..ceh2,ala-ala nak bagi tips pula..dulu-dulu ingat lagi kena hafal Hikam Wa Amsal..tu macam kata pujangga lah...yang paling bagi aku agak pening nahu2 bahasa arab...banyak nak kena ingat..tapi kalau rajin nak selalu tengok contoh..memang boleh skor sangat lah..nahu tu macam tatabahasalah..bersyukur aku dapat belajar bahasa yang paling indah ni..sekarang ni rindu nak belajar pula..padahal dulu tyme blajar..muka wat cekodok basi je..ustazah masuk saja aku dah mula ternguap-nguap..syaitan berpusu-pusu masuk mulut aku..huhu...siapa ada belajar bahasa arab??share2 lah..

ini hikam wa amsal yang aku suka hafal dulu2..suka hafal ye..



yang ni tak sama dengan aku blajar juz contoh macam ni..huhu..dulu-dulu kena hafal hikmah yang dalam bahasa arab itu lepastu makna hikmah tu pun yang bahasa arab punya bukan rumi..ceh2,tapi memasing berebut nak baca..

itulah..ketika aku sekarang ni teringat bahasa arab..tiba-tiba je buku bahasa arab sebelah aku..hehe..
seronok ye belajar bahasa arab!!Ana uhibbu Al-lughatul Al-Arabiyah...

corat-coret:Ismi Nur Izyan Bte Mohamed Nasir..
hehe.. :)


eh2??tiba-tiba aku pun jadi minah arab da..hehe.. peace!!

kredit pic hikam wa amsal kepada pemiliknya.. :)

8 comments:

~ch@wi~ said...

wah..ni yang rase nak blaja bhse arab pulak ni...huhuhu

Syafiq Rosli said...

bgus ustazah sorg ni..hehe..ma ismuki?..:)

nuR izyan said...

@chawi->he3..mai2 blajar bhs arab...byk klebihannyer.. :)

nuR izyan said...

@syafiq rosli->he3..ustzahlah sgt kan..ismi nur izyan :)

syieda_syaada said...

wahhh saya pon ada blajar b.arab gak tp time form1 sampai form3 je la..masuk form 4 tak sanggup da sbb masa form 3 dpt cukup2 mkn jer hehe..tp best la dpt peluang blaja b.arab nie..bkn sng kan.. :)

nuR izyan said...

@syieda_syaada->owh..yeke..wah2..ade geng..he3..mmg pade mulenye kite pun x bhajat nk truskan bhs arab tyme form 4...tp msih ade rezki utk blajar..Alhamdulillah.skang ni..x lg..hehe :)..yup bkn sng..

syieda_syaada said...

hehe tak pe la at least ada jugak pengalaman blaja b.arab kat skolah dulu kan..so kita taw jugak la sedikit sebanyak perkataan arab ye tak..hehe :)

ahh rindu zaman skolah..kalo blaja b.arab kena byk menghafal..kena berdiri then hafal sowang2 dpn ustazah..kalo tak bole kena marah haha :D

nuR izyan said...

@syieda_syaada->aah..btol tu awk..tahu juga..tp hmpir2 lupe ni..he3..

kite org ustazah agk sporting gak..kdg2 poyo je da bace pdhal x bace lg..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...