Saturday, May 14, 2011

MALU BERTANYA SESAT JALAN..

..ASSALAMUALAIKUM..

MALU BERTANYA SESAT JALAN..YE KAN??


malu-malu pula..i tampor kan baru tahu...tahu tak??nak tanya..tanya sahaja lah..shy2 cat pula..


amat sengal lah kan kalau cari mydin dekat tempat apa ek nama dia..hahaha..aku anggap jalan keretapi lah..memang tak jumpalah jep..

aku dah tak ada kerja pergi buat macro tu...

gambar di atas pun sudah berkata-kata kalau malu maka sesat jalanlah..so that jangan lah malu-malu dan buat-buat pandai bila kita tak tahu sesuatu..susah juga bila orang ni kadang-kadang sikap malu dia terlampau menebal..benda yang dia tak tahu dan dia keliru sampai bila pun tak dapat kesahihan atau pengetahuan bila rasa malu nak tanya muncul dalam diri..kadang-kadang orang ni malu tak bertempat,hal,waktu dan sebagainya lah kan..tetapi tak tahu malu dekat mana-mana tempat..itulah terbalik kan....

berbalik pasal malu bertanya sesat jalan...walaupun nampak contoh aku agak kebiasaannyalah atau memang dah biasalah..tapi memang kenyataan..yelah..antara orang yang bertanya dengan orang yang tak bertanya mana satu yang dapat hasil yang baik??mestilah orang yang bertanya..betul tak..contohnya kalau kau orang nak pergi jusco lepastu tak tahu dekat mana....lepastu tak tahu dekat mana,agak-agak berapa banyak masa dah habis,agak-agak dah pusing2 berapa kilometer,agak-agak dah minyak dah membazir mana..so that kan bagus tanya orang kalau dah tak tahu dengan itu dapat mengelakkan pembaziran kan..dari kau terpusing-pusing tak tentu hala..kalau aku pusing-pusing hangin dah tak jumpa balik rumah...

jadi kalau dah tak tahu jangan nak tunjuk terel tahu..betul usaha dulu..tapi kalau dah tak jumpa jalan tu..apakan daya..mungkin tak berapa nak power geografi dan matematik..hehe..tanyalah orang..betul tak??ok!teori mana pula aku hamik ni..kena pandai math&geografi..pepandai je aku ni kan..it's same goes*tibe2 english* dalam apa perkara pun kalau kita tak pasti,tak tahu kita janganlah malu-malu untuk bertanya..konon benda yang nak tanya macam gampang takut orang gelakkan..or teragak-agak untuk bertanya..tanya pun biarlah soalan logik dan jangan nak tanya pasal benda bukan-bukan...sebabnya bila dah tak tahu terus tak tahu..betul tak??so bila nak betul??so that why..kalau malu biar bertempat...ceh2..kalau awek2 lalu memang tak malu nak tanya nombor telefon..itu dah salah konsep tu....huhu..

jadi apa pula pendapat kalian yang ku sayang??wah gitu!!hehe..der,lagi2 bengan bila kalau ada buat kerja berkumpulan ke..bila bagi tugas masing-masing..ada yang sebenarnya blurr2..agak kurang faham..tapi tak mahu tanya..maka salahlah kerja itu kerana tidak faham tujuan asal...sebabnya tidak tahu tak mahu bertanya...kadang-kadang bukan malu tapi lebih kepada fikir bagus..ye tak??

corat-coret:hohohoh...aku nak sesat dekat sini...






2 comments:

akubersamaCahya said...

abc plan?

hehehe abc suka sgt tny klu pegi tmpat yang taktau even leh cri sendiri, malas nak penatkan badan mencari aje.hehehe ^^v

nuR izyan said...

@akubersamaCahyahehe..jln cik acb la tu..samelah kitex kose nk pusing2 pening :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...