Thursday, September 15, 2011

kau kambing hitam!!

..ASSALAMUALAIKUM..


dah nak balik london melaka lah..hehe..jadi aku update lah blog aku yang dah hampir nak berkarat..aku pun samalah nak berkarat lah...

KAU KAMBING HITAM!!

walauapun korang tu putih melepak..tapi bila digelar kambing hitam..tak ke sentap je jiwa raga??tak ah..gurau je...

bukan tak pernah dengar pun pasal kambing hitam aka black sheep ni..kan korang selalu nyanyi lagu baa baa black sheep..mesti tahu..hehe..tapi bukan lah aku nak merepek pasal tu..perghh!!tetiba aku teringat projek multimedia old macdonald aku tu dah jadi kejadah apa ntah..padahal naik raya kena submit..kena present pula produknyer...ok..melencong..

terasa diri korang balck sheep in family?ah,tengok drama sudah..kadang2 mak ayah kata anaknya kambing hitam..sebab mungkin sekali anak dia perangai lain sikit dari anak-anak lain..senang cerita macam nakal,selalu bagi masalah je dekat family..bagi malu family semua..biasalah kan dalam setiap keluarga mungkin ada seorang yang orang kata apa..bermasalah lah kan..tapi bukan semua keluarga..beberapa keluarga..Insyallah..kalau kita ingin menuju kearah keluarga sakinah dengan caranya..ceh..tetibo jo keluarga sakinah..maklumlah hari tu time koku buat presentation keluarga sakinah..terbawa-bawa sampai raya ha..

seseorang yang dianggap sebagai satu kehinaan atau kegagalan oleh keluarga atau kumpulan rakan sebaya

ha..kan aku dah main copy and paste dari google translate..sori lah aku mana lah pandai sangat bahasa orang putih..ha,gitu..bukan apa aku sedih dengar kawan aku cerita yang family dia ignore dan kata dia kambing hitam hanya sebab dia punya pelajaran gagal...arghh!!duniawi je..eh,tak ah...duniawi pun sains,matematik pon fardhu kifayah kan..dah sudah..kan aku bertukar jadi ustazah...even aku sedih dengan sikap family dia..aku bukan boleh bantu apa..hanya sekadar meminjamkan telinga untuk mendengar masalahnya..aku tahu bukan dia seorang yang alami begitu..mungkin orang lain lagilah..sampai kesalahan kecil pun kadang2 menyebabkan mak ayah merasakan diri dia kambing hitam dalam keluarga..

tak ada pun..sebab seseorang yang tidak sempurna sifatnya..tapi siapalah kita untuk mengedahkan cipataan tuhan..siap cop mereka kambing hitam..betul tak??mak ayah pun janganlah begitukan..eh,tapi siapalah aku nak mengata mak ayah begitu kan..manalah aku faham perasaan mereka..tunggu lah aku kahwin nanti..haha..bukan mak ayah je..ahli keluarga yang lain pun sama..itulah kadang2 aku tengok drama2 yang ada anggap anak kambing hitam ni..aku nak tampo je mak dia..hehe..kan dah ganas..apa jadah..tu kan anak sendiri..jadah nak membenci pula??emo pula aku...

sebab itu kita haruslah berusaha menuju ke arah keluarga sakinah..ye tak??hehe...bukan ke dalam satu keluarga itu saling menyayangi,memahami,membantu..ini tidak sebaliknya pula..
moga-moga hubungan kita sesama keluarga kita sentiasa harmoni dan bahagia...dan hidup sejahtera..

tiada kambing hitam dalam keluarga..hanya KELUARGA je..


corat-coret:sakit otak nak buat entry baru..aku dah tak geti tulis entri..



2 comments:

AsyraFirdaus said...

hek eleh. biasa la tu, mak pak nak ceritakan anak die nakal sikit kat orang. tak ade hal la. mak aku selalu buat. kalau tak cakap pasal anak dorang, dorang nak cerita pasal ape lagi kan?

nuR izyan said...

@AsyraFirdausmemey lah pakcik oi..but bkn kate ank kambing hitam..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...